Korsyka nazywana jest inaczej Wyspą Piękna, ponieważ łączy w sobie cudowny krajobraz, słońce oraz urok piaszczystych wybrzeży. Znajduje się ona się na Morzu Śródziemnym, położona jest na zachód od Włoch, a na południowy wschód od Francji. To miejsce zachwyca przyjezdnych swoją różnorodnością, ponieważ łączy wysokie tereny górzyste z rozległymi plażami.
Korsyka warta jest odwiedzenia głównie ze względu na zapierające dech w piersiach widoki: urokliwe plaże i zatoki, majestatyczne pasma górskie, wysokie i skaliste wybrzeża oraz malownicze miasteczka. Jej typowo śródziemnomorski klimat zachęca do kąpieli w morzu, opalania się i spędzania czasu na świeżym powietrzu. Żeby odkryć prawdziwą magię i charakter wyspy warto zboczyć z najczęściej uczęszczanych przez turystów ścieżek w wąskie, wiejskie uliczki, obserwując ludzi i smakując regionalnej kuchni.
Francuską wyspę najlepiej odwiedzić w środku sezonu turystycznego, czyli w okresie od lipca do sierpnia. To właśnie wtedy temperatura jest najwyższa, korsykańskie plaże są pełne ludzi, a restauracje i bary tętnią życiem. Należy pamiętać jednak o tym, że słoneczne i bardzo ciepłe dni na Korsyce są również w maju, czerwcu i wrześniu. Osoby, które cenią sobie ciszę i spokój mogą przemyśleć wyjazd na wyspę poza głównym sezonem turystycznym. Dodatkową zaletą takiego rozwiązania są nawet o połowę niższe ceny hoteli, campingów i restauracji.
Podczas wypoczynku na Korsyce warto odwiedzić Korsykański Regionalny Park Przyrody, który zachwyca jednym z najpiękniejszych na świecie krajobrazów. Znajduje się tutaj bujna roślinność, turkusowe morze, rwące rzeki i wodospady, a także ośnieżone szczyty gór. Został on stworzony w 1972 r. i zajmuje aż jedną trzecią wyspy. Inną atrakcją turystyczną, znajdującą się w północnej części Korsyki jest przylądek Cap Corse z urokliwym portem w wiosce Erbalunga oraz pięknym miastem Bastia. Z kolei położona na wzgórzu o wysokości 150 m malownicza Nonza urzeka turystów swoim usytuowaniem nad plażą pokrytą czarnymi kamieniami oraz zabytkową, średniowieczną twierdzą, z której można oglądać rozległą panoramę miasta. We wrześniu, czyli w czasie winobrania, warto odwiedzić winnice w Patrimonio, aby z bliska zobaczyć jak wygląda produkcja win na wyspie. Jest ona najstarszym ze wszystkich 9 regionów winiarskich Korsyki i szczyci się powstawaniem najlepszych win na tym terytorium.
Kuchnia korsykańska słynie ze swojej prostoty, obfitości oraz silnego wpływu kuchni włoskiej na serwowane dania. Wykorzystywane są w niej przede wszystkim miejscowe produkty. Są to zarówno wędliny, sery, mięsa i jadalne kasztany pochodzące z obszarów górskich, jak również wywodzące z terenów nadmorskich ryby i owoce morza. Jednym z najbardziej znanych regionalnych przysmaków jest stufatu, będące połączeniem makaronu, miejscowych pierożków i sosu mięsnego. Wypoczywając na Korsyce wato spróbować również piverunaty, czyli potrawki ugotowanej z młodego koźlęcia z papryką.
Korsyka jest miejscem idealnym dla osób, które poszukują zapierającego dech w piersiach krajobrazu, łączącego w sobie urok piaszczystych plaż i tajemniczość wysokich gór. Ta malownicza wyspa kryje nie tylko wiele wyjątkowych zabytków, ale także nieodkryte smaki regionalnej, korsykańskiej kuchni, które zachwycają aromatem wszystkich przyjezdnych.