Wyjazd na wakacje, to nie tylko słoneczne plaże i wodne atrakcje – to rozkosz dla podniebienia, dzięki bogactwu przeróżnych smaków charakterystycznych dla danych regionów. Niektóre z deserów zyskały już popularność na całym świecie. Które specjały cieszą się największym zainteresowaniem wśród turystów?
Będąc we Włoszech koniecznie trzeba spróbować dwóch łakoci. Pierwszy z nich to panna cotta, której nazwa oznacza gotowaną śmietankę – dodaje się do niej wanilię, cukier oraz żelatynę i podaje z sezonowymi owocami, najczęściej z truskawkami lub musem malinowym, który można również serwować na ciepło. Owocowe dodatki są dopełnieniem całości, która jest cudownie lekka, kremowa oraz oczywiście pyszna. Po powrocie z wakacji można spróbować przyrządzić ten deser w domu.
Drugi specjał wart uwagi to tiramisu, składające się biszkoptów nasączonych mocną kawą i likierem Amaretto. Na ich powierzchni znajduje się niezwykle smakowita masa, w której skład wchodzi serek mascarpone, jajka, cukier oraz śmietana. Wierzchnią warstwę ciasta dekoruje się startą czekoladą lub kakaem. Deser jest popularny na całym świecie i wielu ludzi przygotowuje go samodzielnie, najlepiej jednak smakuje w kawiarence znajdującej się na jednym z włoskich placów.
Udając się na wakacje do Francji, oprócz charakterystycznych dla tego kraju serów i win, należy również zapewnić swoim zmysłom wyjątkową przyjemność i zasmakować creme brulee. Ten najsłynniejszy francuski deser kojarzony jest przez wiele osób. Podawany jest w wielu miejscach, jednak odbiegają one od pierwotnej wersji, która serwowana jest tylko na terenie Francji. Przygotowuje się go z żółtek, śmietany, cukru i wanilii, która odpowiada za jego aromat. Jego znakiem rozpoznawczym jest karmelizowany cukier znajdujący się na samej górze. Chrupiący karmel ma wyjątkowy smak – trzeba go po prostu spróbować!
Kolejna słodycz – bakława – charakterystyczna jest dla kuchni tureckiej, bułgarskiej oraz bałkańskiej. Deser składa się z kilku warstw ciasta filo, przełożonych orzechami, pistacjami lub migdałami z dodatkiem syropu cukrowego lub miodowego. Po wyjęciu z piekarnika kroi się go w charakterystyczne romby lub kwadraty i następnie polewa lukrem. Specjał ten jest bardzo słodki, z tego względu też nie każdemu przypada do gustu. Mimo wszystko bakława stanowi deser, który koniecznie trzeba skosztować.
Ostatnią pysznością zasługującą na wyróżnienie jest flan, który można spotkać w menu prawie każdej miejscowej hiszpańskiej restauracji. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, cechuje go niezwykła lekkość i delikatność. Wywodzi się z Rzymu, jednak najczęściej flan można skosztować na terenie Hiszpanii. Jajeczny krem serwuje się na zimno w towarzystwie karmelowej polewy. Wyczuwalny jest również smak wanilii. Całość jest po prostu pyszna.
Tiramisu, creme brulee – bez wątpienia wszyscy kojarzą te smakołyki. Desery charakterystyczne dla danych zakątków cieszą się wielką sławą na całym świecie. Ich przepisy są cały czas modyfikowane i ulepszane. Często jednak znacznie odbiegają od pierwowzorów. Dlatego też zaleca się smakowania tych pyszności będąc w kraju, z którego się wywodzą.